Kliment Cidre vyrábíme z čerstvého moštu metodou dlouhé fermentace, která trvá 9 až 18 měsíců. Cidre je nefiltrovaný, bez pasterizace a jakéhokoli doslazení. Díky přírodnímu způsobu zpracování a původu jablek nese náš cidre od ročníku 2012 značku BIO certifikace.
![](http://cidrerie.cz/wp-content/uploads/2018/09/CIDRE_infografika1-1-1024x768.jpg)
JABLKA A SADY
Dáváme si záležet na pečlivém výběru směsi odrůd jablek (celkem cca 60 odrůd). Používáme staré české odrůdy a také vybrané vzácné odrůdy na cidre z Čech i ze zahraničí. Aktuálně obhospodařujeme plochu přes 18 hektarů sadů a udržujeme více než 120 odrůd jabloní. Jablka pocházejí ze čtyř sadů v jižních a středních a severních Čechách. Sady nejsou chemicky ošetřovány a jsou vedeny v bio režimu. Ošetřování se provádí pouze řezem a biodynamickými přípravky.
![](http://cidrerie.cz/wp-content/uploads/2018/09/CIDRE_infografika2-1-1024x768.jpg)
MOŠT
Čerstvý mošt lisujeme během sezóny po dobu 2 až 3 měsíců podle dozrávajících odrůd. Jablečná drť se ponechává několik hodin oxidovat v kádích a následně je lisována na horizontálním lisu. Vylisovaný mošt je přetáčen do kvasných nádrží.
![](http://cidrerie.cz/wp-content/uploads/2018/09/CIDRE_infografika3-1-1024x768.jpg)
FERMENTACE
Náš cidre si zachovává přírodní cukry díky samočištění (défécation, keeving). To je zásadní proces, při kterém dochází k odkalování moštu. Fermentace je spontánní divokými kvasinkami a probíhá bez použití jakékoli formy síry či jiných přísad.
![](http://cidrerie.cz/wp-content/uploads/2018/09/CIDRE_infografika4-1-1024x768.jpg)
STÁČENÍ A ZRÁNÍ V LAHVÍCH
Cidre je udržován v sudech a tancích při pomalé fermentaci od podzimu po dobu až jednoho roku a půl, kdy je nakonec stáčen do lahví jako tiché víno. Cidre Kliment není uměle sycen oxidem uhličitým a fermentace není ukončena. Přírodní perlivost tak vzniká pouze zráním v lahvích na kalech. To trvá až několik let ve sklepě.
![](http://cidrerie.cz/wp-content/uploads/2018/09/CIDRE_infografika5-1-1024x384.jpg)